Делегација Руске Федерације у Српцу: Награђени најбољи ликовни и литерарни радови на тему Дана побједе

Додјелом награда најуспјешнијим радовима, данас је у холу Дома културе „Угљеша Којадиновић“ у Српцу завршен ликовни и литерарни конкурс „У славу побједника“ кога је расписала Народна библиотека Србац поводом Дана побједе над фашизмом.

Проглашењу побједника присуствовала је делегација Амбасаде Руске Федерације у БиХ, коју су чинили конзул Антон Соколов и савјетник амбасадора Јуриј Пичугин, начелник општине Млађан Драгосављевић и замјеник начелника општине Владимир Гужвић, а прије церемоније приказан је кратки документарни филм о маршу “Бесмртног пука“ који је одржан у Српцу 9. маја.

Бранко Савановић, директор Народне библиотеке Србац и Центра за изучавање руског језика који дјелује при овој установи, рекао је да је на конкурсе пристигло преко 40 радова ученика основних и средњих школа и студената, а оцјењивале су их двије комисије које су имале тежак задатак да изаберу најбоље.

„У комисији за ликовне радове била су укључена два умјетника из Асоцијације ликовних умјетника Московске федерације, уз сликаре Михаила Ракиту и Рената Ракића из Републике Српске, а предсједник комисије је био дугогодишњи секретар бардачке колоније Миладин Вукашиновић. Комисију за литерарне радове, поред предсједнице Бранке Санчанин, чиниле су раднице библиотеке Ирена Кресојевић, Слађана Крагуљ и Драгана Нуждић и пензионисана радница Славица Репић“, рекао је Савановић.

Прво мјесто за литерарни рад освојила је Милица Ђуричић, друго Лара Божић а треће Николина Мрђа, док је у категорији основних школа прво мјесто за литерарни рад освојио Лука Лепир. Најбољи ликовни рад урадила је Јована Глумац, друго мјесто припало је Љубици Ћирић а треће је заузела Миа Гужвић. У категорији основних школа, прво мјесто је освојила Исидора Антонић, друго Дајана Малић а треће Лена Милошевић.

Њима су припале вриједне награде у виду књига и албума еминентних руских писаца и сликара а дипломе за исказан труд добили су и остали учесници ликовног и литерарног конкурса.

Савјетник амбасадора, Јуриј Пичугин, рекао је да изузетно цијени напоре које чине Народна библиотека и Општина Србац на унапређењу културне и сваке друге сарадње са Руском Федерацијом и најавио и друге манифестације које би ускоро требале бити одржане у Српцу, попут Седмице савременог руског филма, који ће бити интересантан за дјецу и тинејџере, као и одрасле.

„Посебно ми је драго што су млади из Српца учествовали и на разним фестивалима младих у Русији и што је остварена добра сарадња градова у Републици Српској са Тамбовском области и Тамбовским државним техничким универзитетом, на шта се нарочито захваљујем Бранку Савановићу који је дао велики допринос. Лично сам се увјерио колико добро чувате сјећање на нашу побједу у Другом свјетском рату. За мене лично, нашу амбасаду и руски народ веома значи што сте и ви у Српцу организовали марш Бесмртног пука“, рекао је Пичугин.

Прије проглашења побједника конкурса, оргањизован је састанак делегација Руске Федерације и Општине Србац на којем је договорено да крајем јуна буде одржана церемонија братимљења општине Србац и града Моршанск из Русије, а овој свечаности требало би да присуствују Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов и највиши званичници Републике Српске.

Бранко Савановић, директор Народне библиотеке, рекао је да ће руска делегација боравити у вишедневној посјети општини Србац .

„Доћи ће да се упознају са нашим градом, предузећима и затим обиђу манастир Осовица а на крају посјете биће организована церемонија братимљења, што ће веома значити за нашу локалну заједницу јер се ради о руском граду који има богату традицију“, рекао је Савановић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће тражити заједничке могућности за сарадњу са руководством Моршанска и да ће проширивати сарадњу са Руском Федерацијом у свим аспектима.

„Мислим да можемо остварити заједничке интересе, иако смо мања општина и покушаћемо остварити сарадњу у економском, културном и сваком другом погледу“, рекао је начелник Драгосављевић.

More Articles & Posts